2016-02-26

Mėnesio proga ir Smetoniškas Napoleonas

Kadangi abi Lietuvos Nepriklausomybės šventės minimos šaltuoju metų laiku, nėra paprasta sugalvoti, kaip įkomponuoti mūsų vėliavos spalvas į šventinius patiekalus nenaudojant dažų ir nepaverčiant visko keistu cirku (tikriausiai pamenat prieš keletą metų kažkieno sugalvotus trispalvius cepelinus?.. siaubas!). Todėl šiemet aš nusprendžiau pažvelgti į Vasario 16-osios šventę kitu kampu: kas tie žmonės, nulėmę šį svarbų mūsų valstybės žingsnį, tie drąsuoliai, nepabūgę nieko? Žinom Joną Basanavičių, žinom Mykolą Biržišką, Petrą Klimą, Aleksandrą Stulginskį ir daugybę kitų. Visam tam ilgam sąraše buvo ir Antanas Smetona, iki šiol labai prieštaringai vertinamas, dukart Lietuvos prezidentu tapęs politikas ir visuomenės veikėjas. Ir štai tada man šovė į galvą mintis! Juk tiek kartų esu girdėjusi apie įvairiausius patiekalus, kurių pavadinimai papildomi vienu bendru žodžiu smetoniškas. Pirmasis smetoniškas dalykas, kurį pavyko prisiminti - Napoleono tortas.  
Prisimenu, kad Napoleono tortą su sviestiniu kremu mano amžiną atilsį močiutė kepdavo gan dažnai ir su visa pagarba bei meile turiu pasakyti, kad nebuvau jo mėgėja: labai riebus ir gana sausas, jį ragaudavau tik iš mandagumo...
Prisiminiau ir tai, kad buvau girdėjusi apie smetonišką Napoleono variantą su plikytu kremu, kuris yra nepaprastai skanus. Nebuvau jo ragavusi, bet žinojau, kad plikytą kremą tikrai mėgstu, todėl nusprendžiau nieko nelaukdama išbandyti.
Puikiai suprantu, kad Antanas Smetona su šiuo tortu susijęs tik tuo, kad abu buvo populiarūs ir žinomi tuo pačiu metu. Ir tikrai suprantu, kodėl tas laikotarpis - tarpukaris, kai Lietuva buvo nepriklausoma valstybė - daugeliui asocijuojasi su geru gyvenimu, pilnatve ir... skaniu maistu. Žiūrėdama filmus arba skaitydama ką nors apie tą laikotarpį įsivaizduoju, kad žmonės tuomet jautėsi laimingi ir laisvi. Įsimylėdavo, planuodavo, kūrė verslus, rašė knygas, politikavo - gyveno normalų baltiškai vakarietišką gyvenimą. Kas nutiko netrukus, visi mes žinom, bet šįkart gal apie tai nesiplėsiu.
Tai štai šiam tortui (24 centimetrų skersmens) Jums reikės:
Lakštams:

400 gramų sviesto,
4 stiklinių miltų,
1 stiklinės riebios grietinės,
1/3 arbatinio šaukštelio sodos.

Labai šaltą sviestą sutarkuokite burokine tarka arba sukapokite peiliu. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite, kad kiekvienas sviesto trupinys apliktų miltais. Supilkite grietinę ir minkykite viską tol, kol tešla sulips į vientisą rutulį. Jį padalinkite į šešias lygias dalis (aš iš kiekvienos dalies rankomis suformavau rutulį) ir padėkite į šaldytuvą kaip riekiant atvėsti.

Kiekvieną atvėsusį tešlos rutuliuką ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iki maždaug 24 centimetrų skersmens skritulio. Kiekvieną tešlos lakštą perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir subadykite šakute - taip lakštai iškeps lygūs, nepūslėti.

Kepkite lakštus (aš kepiau po vieną per kartą) 185°C karštumo orkaitėje apie 15-20 minučių arba kol ims vos vos ruduoti. Palikite visiškai atvėsti.
Kremui:

300 gramų tikro sviesto,
1 stiklinės miltų,
1 1/2 stiklinės pieno,
2 stiklinių cukraus,
20 gramų vanilinio cukraus,
6 kiaušinių trynių.

Kremui paruošti reikės dviejų nedidelių puodų.

Viename puode kaitindami ant vidutinės ugnies išlydykite sviestą. Į jį suberkite miltus ir kaitinkite maišydami mediniu šaukštu tol, kol masė taps vientisa. Nukelkite nuo ugnies.

Kitame puode pakaitinkite pieną, cukrų ir vanilinį cukrų. Kaitinkite maišydami, kol masė beveik užvirs. Žodis beveik čia labai svarbus. Nukelkit nuo ugnies.

Maišydami supilkite pieno ir cukraus masę į puodą su sviesto ir miltų mase. Maišykit tol, kol masė taps vientisa ir be gumulėlių.

Į atvėsusią masę po vieną įmuškite kiaušinių trynius kaskart viską labai gerai išmaišydami. Kai masė taps vientisa ir maždaug grietinės tirštumo, viskas - plikytas kremas paruoštas!
Paruoškite tortą.
Torto lakštų kraštus apipjaukit peiliu, naudodami lėkštę ar kitą norimo skersmens skritulį. Nupjautus kraštus sutrupinkite pirštais.

Ant tortinės formos dugno ar tortinės, kurioje serviruosite, guldykite vieną tešlos lakštą. Jį aptepkite kremu. Ant viršaus dėkite kitą lakštą ir vėl aptepkite kremu. Taip kartokite iki paskutinio lakšto. Galiausiai torto viršų bei šonus (jeigu norite) aptepkite kremu ir pabarstykite trupiniais.

Smetoniškas Napoleonas paruoštas! Palikite jį šaldytuve per naktį, kad tinkamai įsigertų kremas ir tortas gebėtų išlaikyti formą.
Saldus, ne per riebus, nostalgija dvelkiantis, tradiciškas, šventinis - tikras, tikrų tikriausias tortas!

Būtinai gaminkit - reikės Jūsų laiko ir dėmesio, bet rezultatas tikrai to vertas!

1 komentaras:

  1. Anonimiškas2022-10-30 13:40

    Labai geras receptas ir jo išaiškinimas. Išsikepkite - nepasigailėsite. Pagal šį receptą kepiau keletą kartų. Dariau ir su spanguolių, juodų, raudonų serbentų želė pertepimais. Man Napoleonas geriausia patinka su raudonųjų serbentų želė pertepimu. Turint šį receptą galima interpretuoti pagal save. Ačiū autoriui

    AtsakytiPanaikinti