2014-04-29

Kaip focaccia felicità sukėlė

Jau labai seniai norėjau pabandyti iškepti Italijoje atsiradusią, tokią, mano manymu, pagerintą duoną, kuri originaliai vadinasi focaccia (lietuviškai rašoma itin juokingai - "fokačija", kaip kokia feličita, chi chi). Tai storas mielinės duonos pagrindas, pagardintas įvairiais priedais ir prieskoniais.

Kadangi kepiau ją pirmą kartą, nusprendžiau naudoti savo itin mėgiamus ingredientus - dideles marinuotas žaliąsias alyvuoges bei saulėje džiovintus pomidorus.

Turiu prisipažinti, kad šiek tiek bijojau, jog duonelė bus sprangi ir kieta arba, priešingai, guminė. Arba prėska... Bet ji iškepė tokia puiki, kad beveik plojau delnais, kai pirmas kąsnis pasiekė mano burną! Puri, minkšta, puikaus, kontrastingo skonio. Stačiai fantastiška! Dėl tokio rezultato tikrai vertėjo ilgai minkyti ir penkis kartus kildinti. Be to, namai visdar nuostabiai kvepia...


















Dviem focaccia duonelėms turėkit:

400 mililitrų kambario temperatūros vandens,
20 gramų šviežių arba 7 gramų sausų mielių,
600 gramų D550 tipo miltų,
12 gramų druskos,
25 gramų alyvuogių aliejaus,

6-7 saulėje džiovintų pomidorų puselių,
6-7 stambių marinuotų žaliųjų alyvuogių,
šviežių arba džiovintų prieskoninių žolelių.

Vandenyje ištirpinkit mieles ir palikite kelias minutes pastovėti. Į didelį dubenį suberkite persijotus miltus ir druską. Supilkite mieles į dubenį su miltais, įpilkite alyvuogių aliejaus ir minkykite maždaug 10 minučių (tai galima daryti ir virtuviniu kombainu, jeigu tokį turit). Išminkyta tešla turi būti vientisa, bet visdar gerokai limpanti prie rankų. Ją kelis kartus perlenkit, tarsi verstumėt knygą. Iš tešlos suformavę rutulį, dėkit jį į dubenį, uždenkit rankšluostėliu ir palikit 30 minučių atsipūsti kambario temperatūroje.

Išėmę tešlą dar keletą kartų perlenkit ir padėkit atgal į dubenį dar 30 minučių, kol jos kiekis padvigubės.

Kepimo indą (arba indus) ištepkite aliejumi ir sudėkite tešlą. Uždenkit rankšluostėliu ir palikit pabūti maždaug 10 minučių.

Rankas išsitepkit aliejumi ir švelniai, kad nesusprogdintumėt tešloje susidariusių burbuliukų, paskirstykit ją tolygiai visame kepimo inde. Palikite dar 30 minučių pastovėti.

Aliejuotais pirštais į tešlą įspauskit pusiau pjaustytas alyvuoges ir/arba irgi pusiau pjaustytas saulėje džiovintų pomidorų puseles (tai bent sakinys! puselių puselės!) taip, kad maždaug pusė jų liktų išorėje.

Kol iki 200°C laipsnių įkais Jūsų orkaitė, paruošta focaccia tegul sau dar kartą pakyla. Pašlakstykit paruoštą duoną alyvuogių aliejumi, pabarstykit stambia druska ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Kepkit duonelę maždaug 35 minutes.

Ragaukit dar šiltą, tuomet ji ypač skani.

P.S. o tam, kad visiškai paskęstumėt itališkume, prašau Jums dar ir daina:


Laimės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą